top of page
  • Foto van schrijverLeen Mercelis

To choose is to ... win!

Bijgewerkt op: 22 jul. 2019

Mensen vragen me vaak: hoe kan ik zorgen dat, eenmaal alles opgeruimd, het toch weer niet snel terug een chaos wordt ..

Ik heb in de loop van de voorbije jaren, sinds ik bewust streef naar Orde op Zaken in mijn hart, hoofd en in mijn huis enkele goeie moto's verzameld die mij daarbij enorm helpen. En ik heb gemerkt dat het eigenlijk altijd neerkomt op keuzes ...

To Choose is to Win

1. De keuze: 'Do it Right the First Time'

Je kan voorlopig een te repareren broek ergens neerleggen, voorlopig een foto even op je bureaublad bewaren, voorlopig die factuur op de stapel papieren leggen enz ... maar uiteindelijk zal je het toch opnieuw moeten vastpakken om de juiste actie te ondernemen.

Ik tracht de dingen die ik aanpak ineens ook helemaal af te werken: in plaats van dat glas even op het aanrecht te zetten, zet ik ze ineens in de vaatwasser, in plaats van iets op het bureaublad te bewaren steek ik het document ineens in de juiste map. Het lukt niet altijd, maar elke keer dat het wel lukt is mooi mee genomen.


2. De keuze: 'Love it or Lose it'

Als ik iets niet meer gebruik, niet meer draag, niet meer mooi vind, wil ik er geen energie en tijd meer insteken en breng ik het naar de kringwinkel. Zoals Marie Kondo neem ik dankbaar afscheid van het kledingstuk, het boek, het apparaat ... dat ooit belangrijk voor mij was. Ik oefen in mild zijn voor mezelf als iets een echte 'miskoop' blijkt te zijn, en ik sta bewust stil bij het feit dat ik fysieke spullen uit het verleden niet nodig heb om mooie herinneringen aan dierbaren in mijn hart te bewaren.


3. De keuze: 'Short Term Effort over Short Term Ease'

Soms kiezen we om datgene wat moeite kost, wat moeilijk of onaangenaam is uit te stellen tot later. We laten de rommel nog even staan en ruimen dat straks wel op, we stellen dat vervelende telefoontje nog even uit en doen dat morgen wel. Maar uiteindelijk moet het toch gebeuren. En de 'Short Term Ease' is sowieso al iets minder 'easy' omdat dit onaangename taakje in mijn achterhoofd nog altijd een beetje aanwezig is.

Daarom vraag ik mezelf vaak bewust af: Short Term Effort of Ease? En ik weet dat als ik vaker kies voor Short Term Effort, het uiteindelijk leidt tot Long Term Ease.35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page