top of page
  • Foto van schrijverLeen Mercelis

Ook wel eens last van de 'verspring'bacterie?

Mijn beste vriendin en ik zien elkaar niet vaak. Maar als we dan eens een dagje samen naar de sauna gaan, of gaan winkelen wordt er stevig bijgepraat, niet zelden bij een lekker glaasje.

Tijdens zo'n tettersessie geven we ons vrijelijk over aan de 'verspring'bacterie.

Tettersessie

Dan vertel ik bijna in 1 adem over de laatste dag van mijn opleiding 'Coaching voor Professionals' en over de leuke workshop met paarden met Klaartje Ascoop. Vervolgens gaat het gesprek dan ineens over een lekker natuurlijk deodorantje dat ik heb ontdekt, over hoe zeer ik Zoef (mijn hond) nog steeds mis, over hoe kleurrijk de graffiti op de muren langs het Donau kanaal in Wenen is, over ….


Focus is tijdens zo'n gesprek niet aan de orde. Ik verspring van de ene tak in mijn gedachten naar de andere en mijn beste vriendin springt moeiteloos mee … Na zo'n 45 jaar durende vriendschap kennen we mekaars 'verspring'beestjes goed. We hebben ze zelfs leren koesteren.


Vroeger had ik thuis, bij het opruimen, ook wel eens last van die 'verspring'bacterie. Dan nam ik mij voor de kastjes in de badkamer op te ruimen. Daar kwam ik een glas tegen dat eigenlijk naar de keuken moest. In de keuken zag ik dat het bakje met papier redelijk vol was. Vlug even naar de garage brengen. Daar aangekomen bleek de doos met papier redelijk vol te zijn, dus eerst even alles verzamelen dat er nog bij kan, en dan dichtbinden. Onderweg terug naar boven bedacht ik dat ondertussen de wasmachine waarschijnlijk klaar was. Snel alles even in de droogkast. Er zat een bloesje bij dat ik die namiddag wilde aandoen. Dus terug in de keuken zette ik alvast de strijkplank klaar. Toen schoot mij te binnen dat ik nog online een cadeautje wilde bestellen voor mijn zus die jarig was. Snel even naar de computer, en ook nog snel even die mailtjes lezen …

Een uur later kwam ik dan terug op de badkamer en bedacht ik dat ik eigenlijk bezig was de kastjes op te ruimen … De 'verspring'bacterie had weer toegeslagen.


Maar sinds mijn opleiding tot opruimcoach bij Els Jacobs weet ik dat die 'verspring'beestjes tijdens een opruimsessie mij heel veel tijd en energie kosten, dus ik kies er bewust voor ze in toom te houden.

De volgende 3 stappen helpen mij hierbij:

1. Ik ga niet eender waar aan de slag, maar kies die ruimte uit die voor de meeste onrust zorgt.

2. Ik beperk binnen die ruimte mijn opruimactie tot één FOCUSplek (niet meer dan 2 à 3 schuiven of ongeveer 2m2)

3. Ik zet een timer voor maximum 1,5 u, want na 1,5 u geconcentreerd opruimen begint mijn energie en goesting te zakken.


Door de tijd en ruimte vooraf goed te beperken kost het mij minder moeite om mijn focus te houden. Ik ben aan het eind van zo'n sessie altijd onder de indruk van hoeveel ik op die manier gedaan krijg, zo met mijn 'verspring'beestjes strak aan de leiband. Ik laat ze wel weer los tijdens een volgende tettersessie.

88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page