top of page
  • Foto van schrijverLeen Mercelis

Imperfect en genoeg ....

Bijgewerkt op: 23 jul. 2019

In 2013 kreeg ik 'The Gift of Imperfection' van Brené Brown cadeau. Het bleek een echt 'geschenk' te zijn want het lezen van dit boek zou mijn leven diep en intens veranderen.

The Gifts of Imperfection Brené Brown

Aan het einde van een week Mindfulness Workshop op mijn favoriete detox plekje in Vila Mimosa in Portugal, kreeg ik bijna 6 jaar geleden het boek 'The Gifts of Imperfection' van Brené Brown cadeau. We hadden met de negen Enneagram-types gewerkt en het was snel duidelijk dat ik Type 1: De Perfectionist was. Ik wist al wel dat 'een perfectionist' zijn voor mij het leven vaak moeilijk maakte, maar ik dacht toen nog dat het een eervol streven was; iets wat voor iedereen zoiets als 'het hoogst bereikbare goed' moest zijn.

Op de terugvlucht startte ik in het boek en begon meteen te doen wat ik nog nooit gedaan had: ik begon in het boek te onderstrepen, met highlighter dingen aan te duiden, post-its met bedenkingen in het boek te kleven. Het werd vanaf minuut 1 een werkboek voor mij.

De drang om met de wereld te delen wat Brené Brown's werk voor mij betekend heeft is vanaf toen zó groot, dat dit al snel een veel te lange blog dreigt te worden. Daarom kan ik maar één ding en dat is teruggaan naar wat bij mij het eerste grote inzicht was.

Tot dan dacht ik dat mijn streven naar perfectie iets was dat ik voor mijzelf deed, om het allerbeste in mijzelf naar boven te halen. Toen las ik in Brené's boek:

Ik ging inzien dat ik veel deed in functie van 'wat zullen ze ervan vinden?

En in dat proces van focus op de anderen verloor ik elke dag een stukje meer van mijzelf.

De Leen die ik dacht te moeten zijn was ver weg van het Leentje dat op haar 5de hield van gekke bekken trekken, kampen bouwen en cowboy en indiaan spelen ...

Sinds 'The Gifts of Imperfection' heb ik een weg terug naar mijzelf gevonden; een weg waar 'Ik ben imperfect en ik ben genoeg' mijn nieuwe credo is. Om deze weg van zelfacceptatie te durven bewandelen maak ik elke dag opnieuw bewuste keuzes. Ik kies ervoor om los te laten wat anderen van mij vinden, om nee te zeggen ook al riskeer ik daarbij anderen pijn te doen, om mij kwetsbaar te tonen en dingen te doen die ik nog niet goed kan.

Is mijn leven daarmee makkelijker geworden? Neen, zeker niet, maar het is wel een leven waar verbindingen met anderen veel mooier, echter en intenser zijn, waar oordeel plaats gemaakt heeft voor empathie en waar ruimte is voor ontspanning en genieten. 's Avonds bij het naar bed gaan denk ik: nee, ik ben niet perfect. Ik ben kwetsbaar en soms bang, maar ik ben ook moedig en sterk. En ik ben genoeg!


De boeken van Brené Brown zijn allemaal ook in het Nederlands te krijgen. De Nederlandse titel van 'The Gifts of Imperfection' is 'De moed van Imperfectie'.


Zou jij ook graag minder perfectionisme in je leven willen en meer 'goed genoeg', neem dan contact op om te ontdekken of ik je daarbij zou kunnen helpen.91 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Mieke Hendrickx
Mieke Hendrickx
Jul 28, 2019

Blij om de uitgebreide betekenis van het woordje "perfectionisme" te mogen lezen...

= blik-verruimend! Blij te mogen ontdekken dat dit boek ook in het Nederlands te verkrijgen is. Dank om ons dit te laten weten... Wordt aangekocht!

Like
bottom of page